• Şenay Emlak
  • Kablo
  • HURDACINIZ
  • Kablosuz Alarm Sistemi
  • Günün Yemekleri Günün Menüsü
  • Kartal
  • NAYY Kablo
  • Gıda Boyası
  • İYİ ENERJİ
  • İkizpa Kablo
  • Bylion
  • Lösev

Öğren İşten Çıkar Tesla’nın CEO’su Elon Musk

 

Öğren İşten Çıkar

Geçtiğimiz haziran ayı başında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Covid-19 salgının getirdiği ekonomik krize rağmen borsa hisselerindeki artış sonrası “dünyanın en değerli otomobil üreticisi” unvanını Japon Toyota’nın elinden almıştı.

Bu başarıda şirketin tepe yöneticisi (CEO) Elon Musk’ın payını kimse yadsıyamaz.

Daha 10-15 sene öncesinde Tesla kurulduğu zaman ABD’deki teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde elektrikli araçlarla ilgili bilgisi sıfıra yakın olduğu dedikoduları yapılan Musk nasıl oldu da, bu başarıyı elde etti?

Musk’ı mesai arkadaşları ise kısaca şöyle tanımlıyor: Birinden öğrenir, onu işten çıkarır ve daha iyisini yapar.

Acaba mesai arkadaşları 49 yaşındaki girişimci Musk için olumlu ya da olumsuz daha başka ne gibi tanımlamalar yapıyor?

Öğren İşten Çıkar Tesla teknoloji üreten firmaları ya da kişileri ‘kiralıyor’

Adının açıklanmasını isteyemeyen ve Musk ile uzun seneler çalışan bir yönetici ünlü CEO için Reuters Haber Ajansı’na şu sözleri sarf etti:

“Elon işinin başka bir firmaya ya da kişiye bağlı kalmasını istemez. Bazen daha iyisini yapar, bazen de daha kötü sonuçlanır. Ancak o (Musk) her zaman daha iyisini, daha hızlı ve daha ucuza yapabileceğine inanır”.

Tesla’nın yakın geçmişteki insan kaynakları tarihine baktığımız zaman Elon Musk’ın firmaya yenilik getiren birçok mühendis ya da yöneticisini “kiraladığını” görüyoruz. Tesla, sahip olmadığı bir teknolojiyi elde etmek için çoğu zaman yetenekli kişileri bünyesine kattı ancak bunların ömrü genellikle kısa oldu.

Tesla bünyesine kattığı çalışanlarıyla risk almaktan kaçınan firmaların bu özelliğinden faydalanarak hep risk aldı ve söz konusu şirketlerin önüne geçmeyi başardı.

“Musk önce öğreniyordu, sonra teknolojileri ilerletme stratejisine geçti”

 

Musk’a yakın isimler (adının açıklanmaması şartıyla konuşan) ünlü CEO’nun 2004’te Tesla’daki ipleri eline aldıktan sonra ilk işinin “öğrenme” süreci olduğunu söylüyor. Daha sonra ise gerekli diğer teknolojileri firma bünyesine katıp, bu teknolojileri ilerletme stratejisine yöneldiğini ifade ediyor.

Şu anda Imprint Advisor şirketinde çalışan Tesla’nın eski üretim zinciri yöneticisi Tom Wessner, Elon Musk hakkında, “Elon, Tesla’ya teknoloji sağlayan diğer firmalardan hep daha iyisini yapacağını düşündü. Şirkete gerekli her teknolojiyi kendisi üretmek istedi.” ifadelerini kullanıyor.

Musk’ın başka bir mesai arkadaşı ise Güney Afrika asıllı iş insanını şu sözlerle tanımlıyor: “Ona hayır deseniz dahi, eğer kafasına o şeyi koyduysa yapacaktır.”

İsrail merkezli Mobileye, sürücüsüz araç kullanımını sağlayan oto-pilot yazılımı geliştiren bir firma. Şirketin CEO’su Amnon Shashua, Tesla ile ortaklık anlaşması yaptıklarını ancak firmanın kendilerine ait teknolojiyi usülüne uygun olmayan şekillerde kullandığını belirtiyor. Oto-pilot alanında Tesla ile ortaklık yapan bir başka firma olan Nvidia da Musk’ın bu teknolojiyi öğrendikten sonra kendilerini kenara ittiğini ifade ediyor.

Teknoloji üreten küçük firmaları satın aldı

Tesla, ortaklıklara ek olarak otomasyon konusundaki uzmanlığını hızla ilerletmek için dört yıl önce bir satın alma çılgınlığı gerçekleştirdi ve isimleri pek bilinmeyen Grohmann, Perbix, Riviera, Compass, ve Hibar Systems gibi küçük ve orta ölçekli firmaları satın aldı. Özellikle Maxwell ve SilLion, Tesla’nın pil teknolojisindeki becerisini daha da artırdı.

Tesla’yı kapsamlı bir şekilde inceleyen Munro & Associates’in kıdemli danışmanı Mark Ellis, Elon Musk için şu söleri sarf ediyor: “Bu firmalardaki insanlardan çok şey öğrendi. Onların bilgisinden yararlandı, ardından da bu teknolojileri daha iyi hale getirmek için çalıştı ve çalıyor.”

Tesla’nın 2008 yılında iflas açıklayacağı konuşuluyordu. Ancak şu anda firmanın değeri 420 milyar euro’dan daha fazla.

Kaynak: euronews