• Günün Yemekleri Günün Menüsü
  • İkizpa Kablo
  • Lösev
  • İYİ ENERJİ
  • HURDACINIZ
  • Kablo
  • Kablosuz Alarm Sistemi
  • Gıda Boyası
  • NAYY Kablo
  • Kartal
  • Şenay Emlak
  • Bylion

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 36. yılı kutlu olsun..

 

Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs

Kıbrıs adası Akdeniz’de bulunan Sicilya ve Sardunya adasından sonra 3. en büyük adadır. Ve Kıbrıs adasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olmak üzere iki ülke bulunur. Bu iki ülke birbirinden tamamen ayrıdır.

Kıbrıs adasının ortasından geçen, iki ülke ile sınırı belirleyen Yeşil Hat bulunur.

Türk ve Yunanların çatıştığı bu bölgede Türk köyleri katledildikten sonra 1974’te Türkiye Cumhuriyeti burada bulunan Türklerin haklarını korumak amacıyla askeri birliklerini Kıbrıs’a yollayarak askeri harekat yapma kararı alır ve bu harekatla Türk köylerini koruma altına alır. Bu olaydan sonra Cenevre’de Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın katıldığı bir toplantı yapılır ve ‘Cenevre Deklarasyonu’ imzalanır. Daha sonra Rumlar bu anlaşmaya da uymadıkları için Kıbrıs’a ikinci bir harekat düzenlenir ve üç gün içinde Kıbrıs’ın Kuzey kısmı tamamen alınır. O günden bu yana iki topluluk arasında hiçbir çatışma olmamıştır. 1975’te Türk Federe Devleti kurulmuş, 15 Kasım 1983’te Türk Federe Devleti Meclisinde oybirliği ile alınan kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulduğu Rauf Denktaş tarafından ilan edilmiştir. Fakat Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamıştır.

Kuzey Kıbrıs 3.355 km2 lik alana sahiptir ( Kıbrıs adasının %36.5 i ) ve ülkenin başkenti Lefkoşa’dir. Ülkede Türk lirası kullanılır. Kuzey Kıbrıs’ın %98 ini Türkler oluşturur. Tamamen Akdeniz iklimi olan adada yazlar sıcak ve kurak, kışlar serin geçer. Her mevsimde görebileceğiniz temiz kumlar ve mavi sular tatil severler için Kuzey Kıbrıs’ın vazgeçilmezidir. Kışın yalnızca yanınıza alacağınız bir ceket ile serin ve sakin akşamların keyfini çıkarabilirsiniz. Yazın ise tabi ki güneş kremi yanınızda olması gereken en önemli şey. Bunun yanında bisiklet sürmekten tutun da yürüyüş yapmak, doğayı seyretmek, tenis, su kayağı, su sporları, şnorkel yapma gibi daha bir çok aktivite yapma şansı bulabileceğiniz Kuzey Kıbrıs için bunlar daha başlangıç.

Kuzey Kıbrıs’ta Yaşam

Nüfusun çoğunu Türkiye’den giden Türklerin ve Kıbrıslı Türklerin oluşturduğu bir ülke. Burada yaşayan insanların İngiliz kültürüne yakın yaşadıklarını söyleyebiliriz. Özellikle trafik akış yönü ve kanunlar anlamında daha çok İngiltere örnek alınmıştır.

Kıbrıs denince aklan gelen ilk şey buranın otel ve casinoları olsa gerek. Türkiye de kumarhaneler yasal olmadığı için bu ülkeye gelenlerin çoğu kumar ve eğlence için gelir. Ayrıca içme suyu pahalı olması ve iyi içme suyu bulmak zor olmasına rağmen alkol ve sigara çok ucuzdur. Hatta kumarhanelerde ücretsiz olarak verilir. Alkol ve sigaranın ucuz olmasının sebebi ise burada vergilerin çok düşük olması ya da hiç olmamasıdır.

Ayrıca buradaki plakalar da biraz farklı. Önü beyaz arkası sarı plaka görüyorsanız bu yerli arabadır, kırmızı plakalar ise kiralık araçlara ait. Türkiye de alınan ehliyet burada da geçerlidir. Ama buradaki araçların sürücü koltuğu sağda ve trafik yönü de soldan. Ülke İngiliz kültürüne yakınlığı nedeniyle yurt dışı yaşam koşullarına daha bağlı. Örneğin büyük oteller dışında gideceğiniz her yerde elektrik prizleri İngiliz tarzı üç dişli. Yani yanınızda bir adaptör bulundurmanız şart.

Girne’de bulunan üniversiteler nedeniyle buradaki genç nüfus daha fazla ve yurt dışından gelen bir çok öğrenci burada uluslararası kültüre katkıda bulunuyor. Özel üniversiteleri ile de insanları çeken bu ülkede üniversite öğrencilerinin ve askerlerinin nüfusu toplam nüfusun 3 /1′ i kadardır.

Bir de Kuzey Kıbrıs’ a gittiğinizde bazı tatların tadına bakmalısınız. Bunlardan ilki ve en ünlüsü Şeftali kebabı. Kıbrıs’a özgü olan bu kebap Koyun ya da keçinin yağlı iç zarına kıyma, maydanoz ve soğan doldurularak yapılmasıyla olur ve genellikle şişte ya da ızgara da kızartılarak servis edilir.

Hellimli adıyla bilinen içine hellim ve soğanın konulduğu kek türü bir yiyecek olan genelde çayın yanında ya da kahvaltılarda servis edilen bu yiyecek Kıbrıs’ta oldukça meşhur bir yiyecek. Bunların yanında Hırsız kebabı, molehiya, kolakas, pirohu, gullurikya, ceviz macunu ve paluze’nin tadına bakabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs’taki dini inanca baktığımızda Müslüman oranı çok yüksek ve bunun yanı sıra Rum Ortadoks ve Maruni Hıristiyanları da vardır.