• Şenay Emlak
  • Kablosuz Alarm Sistemi
  • HURDACINIZ
  • Gıda Boyası
  • Kartal
  • İYİ ENERJİ
  • NAYY Kablo
  • Bylion
  • İkizpa Kablo
  • Lösev
  • Kablo
  • Günün Yemekleri Günün Menüsü

Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov Perpa'yı Ziyaret Etti

Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov Perpa'yı Ziyaret Etti
Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov Perpa'yı Ziyaret Etti. Perpa A Blok Başkanı Hasan Sezgin ve Yönetim Kurulu tarafından Perpa'ya davet edilen Karanikolov, Perpa girişinde Başkan Hasan Sezgin, A ve B Blok Yönetim Kurulu üyeleri, Persiad yönetimi ve iş adamları tarafından karşılandı.

Bulgaristan
Karanikolov ve Bulgaristan Türkiye Ticari Konsolosu Toşko Tomov, Bulgaristan Ticaret Ajansı yetkilileri, ticari heyeti kısa bir Perpa turundan sonra Perpa A Blok yönetiminde ağırlandı. Karanikolov ziyaretine Perpalılar tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Başkan Hasan Sezgin, 
''Perpa Ticaret Merkezi A Blok Kat Malikleri Yöneticiliği olarak, sizleri ağırlamaktan onur duyuyoruz, hoş geldiniz.

Perpa Ticaret Merkezi; Türkiye’nin metropolü İstanbul’un en önemli noktalarından birinde, 108.526 m2’ lik alanda yer almakta ve 4655 iş yerini içinde barındırmaktadır. Ortalama 50 ilin ticaret kapasitesine sahip olan Perpa, global dünya ticaretiyle bütünleşen bir ticaret merkezidir.

Türkiye ve Bulgaristan arasındaki bağ çok uzun bir tarihsel geçmiş ve ortak coğrafyaya dayanmaktadır.  Günümüz küresel ticaretinde coğrafi yakınlık ve komşuluk ilişkileri, ticaret ve yatırım ilişkilerinin temel belirleyicileridir.

Ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve yalnızca teoride kalmasına izin vermeden pratiğe geçmesine zemin oluşturmak için çaba sarf ediyoruz.

Perpa Ticaret Merkezi’nde birçok sektörde hizmet veren, alanında öncü firmaların merkezleri ve şubeleri yer almaktadır. Bu çeşitlilik ziyaretçilere piyasa araştırması yapma imkânı verirken, aradıkları ürünü bulmalarında da kolaylık sağlamaktadır. 



Daha önce Başkonsolosluk ve Ticari Konsolosluk düzeyindeki görüşmelerimizde dile getirdiğimiz; “Bulgar ve Türk tacirleri Perpa Ticaret Merkezi’ nde bir araya getirme isteğimiz”, bu çerçevede düşünerek hayata geçirmek istediğimiz ve bu anlamda önemli bir adım olarak gördüğümüz bir projedir. Ancak söz konusu etkinliğin DEİK tarafından başka bir mecraya kaydırılmış olmasından da üzüntü duyduğumuzu belirtmek isterim.

Ziyaretinizin, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkiler hacminin arttırılmasına, ortak yatırım olanaklarının araştırılması ve geliştirilmesine katkı sağlaması temennisiyle sizlere teşekkür ediyorum,  yeniden hoş geldiniz.'' dedi.



Ekonomi Bakanı, Emil Karanikolov, Komşumuz Türkiye ile ticareti yeterli görmediklerini, bunun geliştirilmesi gerektiğini belirterek, ''İki gündür, ekonomi bakanlıkları düzeyinde temaslar kurduk, Perpa'da bulunmaktan dolayı mutluyuz'' dedi.

Karanikolov, ''En kısa süre içinde  Bulgar ve Perpalı iş adamlarını Perpa Ticaret merkezi'nde buluşturarak, ticari hacmimizin artması için çaba harcayacağız'' dedi.



Daha sonra toplantıya katılan iş adamları kendilerini ve yaptıklar işleri tanıttılar. İş adamlarının önemli bir kesimi Bulgaristan ile ticaret apma, hatta orada üretim yapma isteklerini vurguladılar.



Toplantı sonrası Kanal Ekonomi stüdyosuna geçen Karanikolov, Türkiye ve Bulgaristan'nın ticari ilişkileri üzerine bir demeç verdi.



Bulgaristan ile halen yapmakta olduğunuz bir ticaretiniz varsa ya da, gelecekte ticaret yapmayı düşünüyorsanız konu ile ilgili yöneticiliğimize müracaat edebilirsiniz.



BULGARİSTAN

GSYİH ( Milyon $ ) 55.954 (2017, IMF tahmini)

KBGSYİH ( $ ) 7.924 (2017, IMF tahmini)

Büyüme Oranı ( % ) 3.6% (2017, IMF tahmini)

Nüfus 7.061.000 (2017, IMF tahmini)

Yüzölçümü ( km² ) 111.002

Başkent Sofya

Coğrafi Konum

Karadeniz kıyısında yer alan Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa’da Türkiye ile Romanya arasında yer almaktadır. Bulgaristan yaklaşık olarak 110.879 km2’lik bir alana sahiptir. Kıyı şeridi 354 km. olup, komşuları Yunanistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Türkiye’dir. Bulgaristan’da karasal iklim hakimdir. Rila, Pirin, Stara Planina ve Rodopi ülkenin önemli dağları olup, Rila 2,925 m. yüksekliği ile ülkenin en yüksek dağıdır. Ayrıca Bulgaristan ve Balkanların en yüksek tepesi olarak bilinen Musalla Tepesi bu dağ üzerinde bulunmaktadır. Ülkenin en önemli ırmağı Tuna olup; diğer önemli akarsuları Meriç, İskır, Tunca, Yantra ve Struma’dır. Tuna Nehri üzerinde yer alan Srebarna Gölü Silistra Kasabasının 16 km. batısında yer almaktadır. Srebarna Gölü 100’den fazla kuş türünü barındıran önemli bir doğal yaşam alanıdır.

Nüfus ve İstihdam

2014 yılı sonu itibariyle Bulgaristan’ın nüfusu 3.502.015’i erkek ve 3.700.183’ü kadın olmak üzere 7.202.198 kişidir. Şehirlerde nüfusun % 73,1’i, kırsal bölgelerde ise % 26,9’u yaşamaktadır. Bulgaristan’ın nüfusu yaşlı bir nüfustur. En yoğun yaş aralığı 25-69 yaş aralığıdır. Buna karşılık nüfus içerisinde 0-19 yaş aralığının yoğunluğu düşüktür.

Doğal Kaynaklar ve Enerji

Bulgaristan, gayri safi enerji tüketiminin % 61,3’ünü ülke içerisindeki enerji üretiminden sağlamaktadır. Ham petrol ve doğal gaz ithalatında Rusya’ya tam bir bağımlılık söz konusudur. Eurostat metodolojisine göre nükleer enerji yerel kaynak sayılsa da Bulgaristan nükleer yakıtını da Rusya’dan ithal etmektedir. Dolayısıyla, enerji konusunda Rusya’ya büyük bir bağımlılık söz konusudur. Diğer taraftan, Bulgaristan’ın enerji koridorlarının üzerinde bulunması, AB üyesi olarak enerji etkinliği ve çevre konularında bir çok hukuksal yükümlülüğü yerine getirme gerekleri ülkenin enerji jeopolitiğinde etkin rol almasını gerektirmektedir.

Temel Sosyal Göstergeler

Resmi Adı

Bulgaristan Cumhuriyeti (Republic Of Bulgaria)

Nüfus

7,6 milyon (2011)

Dil

Bulgarca

Din

%76 Ortodoks, %10 Müslüman, Diğer Hristiyan %2

Yüz ölçümü

111.002 km2

Başkent (nüfus)

Sofya (1,292 milyon)

Başlıca Kentler (nüfus)

Filibe (716 bin), Varna (462 bin), Burgas (424 bin), Stara Zagora (371 bin), Blagoevgrad (341 bin), Pleven (312 bin), Pazarcık (311 bin)

Yönetim Şekli

Parlamenter Demokrasi

Cumhurbaşkanı

Rosan Plevneliev

Başbakan

Boiko Borisov

Para Birimi

Leva (Lv)

 

 

 

 


Üyesi Olduğu Uluslararası Kuruluşlar

 ACCT (Association of Community College Trustees), AG (Avustralya Grubu), BIS (Uluslararası İmar Bankası), BSEC (Karadeniz Ekonomik İş Birliği), CE (Avrupa Konseyi), CEI (Orta Avrupa Girişimi), CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), EAPC (Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi), EBRD (Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası), EIB (Avrupa Yatırım Bankası), EU (Avrupa Birliği), FAO (Tarım ve Gıda Örgütü), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı), IBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası), ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICC (Milletlerarası Ticaret Odası), ICCT (The International Council on Clean Transportation), ICRM (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi), IFC (Uluslararası Finansman Kurumu), IFRCS (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Toplulukları Federasyonu), ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü), IMF (Uluslararası Para Fonu), IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü), IMSO (International Mobile Satellite Organizaton), Interpol, IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), IOM (Uluslararası Göçmen Teşkilatı), IPU (Parlementolar Arası Birlik), ISO (Uluslararası Standartlar Örgütü), ITSO (International Telecommunication Satellite Organization) , ITU (Uluslararası Haberleşme Birliği), ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu), MIGA (Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı), NATO (Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü), NSG (Nuclear Suppliers Group), OAS (Amerika Devletleri Teşkilatı) (gözlemci), OPCW (Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu), OSCE (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü), PCA (Daimi Hakemlik Mahkemesi), SECI (Güney Doğu Avrupa İşbirliği Teşebbüsü), UN (Birleşmiş Milletler), UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim-Bilim ve Kültür Örgütü), UNIDO (Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Örgütü), UNMIL (Birleşmiş Milletler Liberya Geçici Yönetimi), UNMIS (Birleşmiş Milletler Sudan Geçici Yönetimi), UNWTO (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü), UPU (Dünya Posta Birliği), WCL (Dünya Emek Konfederasyonu), WCO (Dünya Gümrük Örgütü), WEU (Batı Avrupa Konseyi) (ortak üye), WFTU (Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu), WHO (Dünya Sağlılk Örgütü), WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı), WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü), WTO (Dünya Ticaret Örgütü), ZC (Zangger Komitesi).

Temel Ekonomik Göstergeler

 

2013a

2014a

2015a

2016a

2017b

2018c

GSYİH (milyar dolar, cari fiyatlarla)

56

57

50

53

58

64

Reel Büyüme Oranı (%)

0.9

1.3

3.6

3.9

3.7

3.4

Kişi Başına GSYİH ($, PPP)

16.702

17.460

18.250

19.498

20.734

22.059

Özel Tüketim Harcamaları (% reel değişiklik)

-2.5

2.7

4.5

3.5

4.5

3.6

Kamu Harcamaları (% reel değişiklik)

0.6

0.1

1.4

2.2

2.9

1.0

Gayrisafi Sabit Yatırımlar (% reel değişiklik)

0.3

3.4

2.7

-6.6

3.5

6.0

İşsizlik Oranı (%, ort.)

11.3

11.2

10.1

8.7

7.3

6.9

Enflasyon Oranı (%, yıl sonu)

-1.6

-0.9

-0.3

0.1

2.1

2.3

Kredi Faiz Oranı (%, ort.)

9.1

8.3

7.5

6.4

5.6

6.3

Leva:€ (yıl sonu)

1.96

1.96

1.96

1.96

1.96

1.96

İhracat (fob, milyar dolar)

28

28

24

25

28

31

İthalat (fob, milyar dolar)

-32

-32

-27

-27

-30

-34

Bütçe Açığı (% GSYİH)

-1.8

-3.6

-2.8

1.6

-1.4

-0.7

Kamu Borçları (% GSYİH)

17.0

27

26

29

28

27





CCC