Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü aramızdan ayrılışının 77. yılı Perpa'da özlemle anıldı..
Başkan Hasan Sezgin'in 10 Kasım Konuşması
Değerli Konuklar,
Sevgili Perpa’ lılar, Bugün burada, Ulusumuzun kurtarıcısı, laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, eşsiz devlet adamı Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 77. yıl dönümü nedeniyle toplanmış bulunmaktayız.
Bu nedenle, Başta Atatürk, olmak üzere vatan uğruna can veren bütün şehitlerimize Tanrıdan rahmet diliyor, şükranlarımı sunuyorum. Bu güzel vatan için Türk Milleti sizi daima minnetle anacaktır. Asla unutmayacaktır. Değerli, Konuklar, 10 Kasım gününü artık ATATÜRK’ ün aramızdan ayrılışının anma ve matem günü olmaktan çıkartarak bize bıraktığı büyük eserlere sahip çıkma ve yeni nesillere daha iyi anlatmaya vesile olmalıdır. Dün olduğu gibi bundan böyle de yolumuzu aydınlatmaya devam edecek, ilke ve devrimleri ülkemizin geleceğine yön vermeyi sürdürecektir. Bundan hiç şüphem yoktur…
Aynı çağda yaşayan gerek kendi milletleri gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan bazı liderler ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Oysa ATATÜRK bütün dünyanın saygı duyduğu bir lider olarak anılmaktadır.Yaşamını milletine adayan, Savaşlardaki başarısıyla büyük asker, yepyeni ve güçlü bir devlet yaratan eşsiz bir lider, mümtaz devlet adamı, büyük bir komutan ve dahi olma vasıflarına sahip ender insanlardan biridir.
Bana göre, ATATÜRK bu ender insanların en büyüğüdür.Atatürk kısa süre içinde yaptığı devrimlerle ve Ülke yönetimiyle, Türk Milletini ileriye götürerek varlığını teminat altına almayı başarmıştır. Ekonomik özgürlüğün ve demokrasinin kalıcı olması için de,Zamanımız tamamen bir iktisat çağından başka bir şey değildir. Hayat Demek Ekonomi Demektir. Çünkü Millet yoksul kaldıkça hiçbir şey yapamaz.
Öncelikle ekonomiye önem vermek lazımdır düşüncesiyle;
➢ 19 Nisan 1923 – Türkiye Şeker Fabrikaları.
➢ 1924- Ankara Fişek Fabrikası ve Gölcük Tersanesi.
➢ 1925 – Şakir Zümre Fabrikası.
➢ 1925 – Eskişehir Hava Tamirhanesi,
➢ 5 Mayıs 1925 – Atatürk Orman Çiftliği.
➢ 5 Kasım 1925 – Ankara Hukuk Fakültesi (Ankara Adliye Hukuk Mektebi.)
➢ 1926 – Alpullu ve Uşak Şeker Fabrikası.
➢ 1927 – Kayseri Uçak Fabrikası.
➢ 1927 – Kırıkkale Mühimmat Fabrikası.
➢ 1927 – Bünyan Dokuma Fabrikası.
➢ 27 Haziran 1928 – Koruyucu hekimliğin tahlil, kontrol, üretim ve araştırma görevlerini yürütmek amacıyla Merkez Hıfzısıhha Müessesesi kuruldu.
➢ 1928 - Kırıkkale Elektrik Santrali ve Çelik Fabrikası, Ankara Çimento Fabrikası.
➢ 1929 – Ankara Havagazı Fabrikası.
➢ 1933 – Sanayi kuruluşlarına kredi vermek ve tüm bankacılık işlerini yapmak ve sanayinin gelişmesine ilişkin tedbirler almak üzere Sümerbank kuruldu.
➢ 20 Mayıs 1933 – Devlet Hava Yolları, Petrol Arama ve İşletme idaresi ile Altın Arama ve İşletme idaresi.
➢ 2 Haziran 1935 – Devletin maden ve enerji ihtiyacını sağlamak amacıyla Maden Tetkik Arama Enstitüsü kurulmuştur.
➢ 1935 – Etibank kurulmuştur.
➢ 1936 – Ankara Çubuk Barajı,
Nuri Demirağ Uçak, fabrikası ve daha sayamadığım bir çok, tesis öz sermaye ile borçsuz, kurulmuş ve üretim alanında ekonomiye katkı sağlamıştır.
Sevgili Perpalılar, Atatürk sadece dostlarının değil düşmanlarının saygısını kazanmış bir İnsandır, liderdir. Kısaca özetler isek Atatürk yüce bir dağa benzer. Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler. Bu dağın azametini kavrayabilmek için, O’na çok uzaklardan bakmak gerekir. Ben bu dağın eteğinde yaşadığım için, kendimi çok şanslı hissediyorum. Umudum sizlerinde benim gibi düşünmeniz.
Ali Kemal’ lerin çoğaldığı, ATATÜRK ve silah arkadaşlarına saldırmak için fırsat kollayan, en ufak bir fırsatta kin ve nefretini salyalar akıtarak söyleyen aymazlar bilmeli ki ! BİZİM SEVGİMİZ de EN AZ ONLARIN NEFRETİ KADAR BÜYÜKTÜR.
Unutmasınlar’ ki, Atatürk yirminci asrın en büyük gerçeğini yaratan adamdır. Aramızdan ayrılışının 77. yılında Türk ulusunun yüreğinde ölümsüzleşen, ATAMIZI sevgi ve saygıyla anıyor, yüksek hatırası önünde eğiliyor ve şükranlarımı sunuyorum. Ruhun şad olsun ATAM.